Uitgebreide informatie

Hieronder een korte introductie op Fotoclub FOCEL. Mocht u na het lezen nog vragen hebben, neem dan contact op met de secretaris, Gebruik hiervoor het contactformulier.

Introductie
Fotoclub FOCEL is opgericht in september 1986. In 2021 hebben wij ons 35-jarig bestaan gevierd met een leuke fotoshoot op een originele locatie nl. Akward Experience in Elst.
Onze club bestaat uit plm. 30 leden en wij zijn altijd op zoek naar nieuwe leden, die net als ons, de passie voor fotografie delen. Als je besluit lid te worden, kun je twee keer sfeer komen proeven op de clubavond.

Wanneer en waar komen we samen?
Onze clubavonden zijn op donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. De meeste leden druppelen vanaf 19.45 uur binnen. Wij komen bij elkaar in het Sociaal en Cultureel Centrum de Wieken (Pr. Irenestraat 49, 6661 EA Elst).

Wat kost het lidmaatschap?
De contributie bedraagt € 80,00 per jaar. Word je later in het jaar lid dan betaal je een gedeelte van dit bedrag. Je bent dan ook automatisch lid van de fotobond.
De rest van de contributie wordt besteed aan het draaiende houden van de club en het organiseren van activiteiten.


Welke activiteiten worden er georganiseerd?
Qua activiteiten hebben wij een aantal vaste onderdelen zoals deelname aan de Regionale Digitale Fotowedstrijd, de Kettingfoto en clubwedstrijd analoog en digitaal. Ook proberen we jaarlijks 1 à 2 gastsprekers te vinden die ons meenemen in hun wereld van de fotografie. Ook gaan wij zo nu en dan met elkaar op pad of organiseren wij praktijkavonden. De ervaring leert dat dit soort activiteiten  de meest ideale manier zijn om samen met je hobby fotografie bezig te zijn. 

Sinds vorig jaar begonnen met themafotografie. Hierbij gaan we tijdens drie clubavonden dieper in op een bepaald thema. Het begint meestal met een korte presentatie, vervolgens krijg je de tijd om foto’s te maken van het thema en tenslotte worden de foto’s aan elkaar getoond en met elkaar besproken.

Fotobespreking
Doorgaans worden er op elke clubavond foto’s getoond en besproken. De foto’s kunnen een bepaald thema (avondfotografie, landschapsfotografie, winterfotografie) hebben maar het kan ook vrij werk zijn.
De foto’s worden onder leiding van een clublid besproken aan de hand van een viertal pijlers te weten beschrijven, analyseren, interpreteren en waarderen. De bespreking is positief opbouwend en heeft als doel de leden verder te helpen in het maken van foto’s. Nadat de leden hun mening hebben gegeven, krijgt de fotograaf het woord om nadere toelichting te geven hoe en waarom hij/zij een bepaalde foto heeft gemaakt.     

Sociale media
Als fotoclub zitten we op de diverse sociale media. Zo zitten we op Facebook, op Flickr en Instagram. Ook hebben we een Whattsapp groep waar we spontane foto-uitjes aan elkaar kenbaar kunnen maken.